Mojih 5 najljubših humorističnih serij

Začenjam novo kategorijo “5 najljubših”. Za prvič sem si izbral humoristične serije. Vrstni red je kvazi naključen.
Monty Python’s Flying Circus
Odlična britanska humoristična serija, ki je presegla svoje okvire in prerasla v 5 filmov, nekaj glasbenih CD-jev, vrsto predstav in ima še danes kultni položaj. Imena Grahama Chapmana, Johna Cleesea, Terrya Gilliama in ostalih so trdno zapisana v zgodovino britanske komedije. Njihov humor je izviren, čudaški, črn, surrealističen, na čase morda nerazumljiv, a vsekakor nepozaben in škodljiv za vašo trebušno prepono. Že samo pogled na obraze na sliki mi privabi nasmeh na obraz.
You Rang, M’lord?
Za to, da izvemo, kaj vse se dogaja v eni izmed aristokratskih hiš po prvi svetovni vojni, je kriva David Croftova serija You rang, M’lord. Spremljamo tri dokaj različne sloje družbe. Na dnu je rahlo prostaška, zgarana čistilka Mabel. Sledijo ji pohlepni butler Alf, priliznjeni, pošteni Twelvetrees, prikupna in naivna Ivy, debelušna, priletna kuharica ga. Lipton, vedno česa krivi Henry. Na vrhu pa ni nič manj zabavno: šef hiše, Lord Meldrum, ima nemalo težav z lezbično hčerko Cissy, bratom Teddyem, ki nori za služkinjami, ki dišijo po poceni milu in taščo, katere spomin je zelo selektiven in ki bi najraje svoje bogatstvo vrgla skozi okno.
‘Allo ‘Allo
Kljub ogromnemu številu ponovitev, me francoska harmonika, ki napoveduje ‘Allo ‘Allo, še vedno pritegne. Vsak izmed junakov ima vsaj eno frazo, ki jo ponovi praktično v vsakem delu. “You studpid woman”, “Listen very carefully, I shall say this only once”, “Good moaning”, “It is I, Leclerc”, če jih naštejem le nekaj. V vsakem delu komaj čakaš, da se pojavijo in praktično nemogoče jih je pozabiti. Tudi za to serijo je odgovoren David Croft.
The Black Adder
Spremljanje ciničnega, časti in denarja hlepnega Edmunda Blackadderja vse od 15. stoletja do prve svetovne vojne, nam nudi smeha polno skledo. Za to poskrbi kopica neverjetnih karakterjev, med katerimi prednjači prostak Baldrick. Serije že kar nekaj časa nisem gledal in počasi, a vztrajno izginja iz mojega spomina.
Seinfeld
“The show about nothing” je najboljši opis te serije. Ponudi nam ga kar Seinfeld sam, v svojem Pilot-u. V Seinfeldu najdemo eno izmed najbolj komičnih oseb v zgodovini komedije. To je Cosmo Kramer, sosed s čudno frizuro, flegmatik, prevarant, mojster za neprijetne situacije, ropar Jerryevega hladilnika,… Če mu prištejemo še koleričnega Georga, Jerrya, ki iz muhe naredi slona, ter Elaine, ki na čase deluje neprilagojena, je to izvrsten recept za smeh. Seinfeld se je odločil, da bo prekinil snemanje serije, kljub temu, da so mu za novo sezono ponudili kar 5 milijonov dolarjev na del. Vendar denar pri njemu res ni problem, saj je eden izmed največjih zaslužkarjev iz sveta televizije.
PS: Morda boste vprašali, kje so legendarne serije, kot je “Fawlty Towers”, “Yes, Prime minister” ali “Only Fools and Horses”? Žal sem videl premalo delov in ne želim na podlagi nepopolnega vpogleda ocenjevati celotnih serij.
PS2: Humoristične risane serije bom obdelal posebej.